Peuran polku

Peuran polku

Peuran polku on 77 km mittainen vaellusreitti Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen Suomenselän karulla vedenjakajaseudulla. Polun varrella kulkijalle avautuvat salomaat: suot, metsät ja järvet, jotka näihin päiviin saakka ovat säilyneet harvaanasuttuina syrjäkolkkina. Luonnontilaisimmillaan alueen luonto on Salamajärven kansallispuistossa ja Etelä-Sydänmaan suojelualueella.

Peuran polku sijaitsee pääosin valtion mailla. Lukuisine yöpymis- ja taukopaikkoineen se tarjoaa monipuoliset retkeilymahdollisuudet lyhyistä päiväretkistä aina pitkiin vaelluksiin saakka. Peuran polku on merkitty oransseilla maalimerkeillä puihin.

Suurijärven retkeilyreitistö

Suurijärven reitistön maisema tarjoaa runsaan ja monimutoisen luonnon kulkijalle. Alueen karujen kankaiden ja männiköiden lisäksi alueelta löytyy tervaleppäkorpia, rämeitä ja muita suotyyppejä. 

Erämainen ilme korostuu koskemattomissa luonnontilaisissa pienvesistöissä kuten järvissä, lammissa, puroissa ja lähteissä. Alueella sijaitsee myös ”meri” nimeltään Multarinmeri. Retkeilijät voivat ihailla luonnonhistoriamme alkuvaiheita, kuten jääkauden jälkeisiä merivaiheita, rantavalleja, rantakivikkoja ja rakkakivikkoja.